Leegstand, probleem of kans?

“Nederlandse kantorenmarkt ligt er nog slechter bij dan gedacht” kop een artikel op de website  Facility Management Magazine. Slechter zegt het al, “het probleem” van de leegstand!

Leegstand op de kantorenmarkt is een landelijk probleem. Maar vooral in satellietsteden als Hoofddorp, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel. Bedrijven trekken weg, panden staan leeg. De kantorenparken worden geen fijne zones meer om te verblijven.

Opvallend genoeg worden oplossingen gezocht in het creëren van meerdere voorzieningen op kantorenparken voor de mensen die er werken. Opvallend, wat richt je je inspanningen op het aangenaam maken voor de achterblijvers of pak je het probleem aan?

Marjolein Westendorp, director corporate solutions van Jones Lang LaSalle Nederland stelt op realestatemagazine.nl dat er een meerwaarde gegenereerd moet worden met bestaand vastgoed. Volgens haar is dit mogelijk door meer aandacht te hebben voor de werkplek en de onderliggende manieren van werken. Deze werkwijze zorgt voor een hogere productiviteit binnen de bestaande portefeuille.

Door meer te kijken naar de manieren van werken wordt de kwaliteit van het bestaande vastgoed verhoogd. Een meerwaarde genereren met het bestaande vloeroppervlak is voor velen de enige oplossing in een markt waar een tekort heerst aan kwaliteitsaanbod.

Kijken naar de onderliggende manier van werken haalt direct het feitelijke probleem naar boven. Het authentieke kantoor is namelijk bedoeld om medewerkers een werkplek te bieden waar zij samen komen om te werken aan de doelstellingen van het bedrijf. Maar met alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen is de noodzaak van zo’n type kantoor verdwenen. 

De kantoorvoorraad in Nederland bedraagt circa 48 miljoen m². Hiervan staat ongeveer 14% leeg. En dan wordt er nog geen rekening gehouden met de relatief lage bezettingsgraad van kantoren. Die is volgens studies van AOS Studley gemiddeld 48% met een piekbezetting die niet boven de 63% uitkomt.

Dit komt overeen met mijn bevindingen in m’n werk als adviseur. Het argument “nu al onvoldoende plek” wordt als een van de eerste bezwaren genoemd bij bedrijven, wanneer de mogelijkheden voor een flexibel kantoorconcept, bijvoorbeeld volgens het gedachtegoed van Het Nieuwe Werken, worden onderzocht. Bezettingsgraadsmetingen laten bijna altijd zien dat de piekbezetting doorgaans rond de 60% ligt.

Mede als gevolg van de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook als gevolg van bewuster ruimte gebruik, dikken organisaties in. Bedrijven kunnen met minder ruimte! Vaak functioneren ze zelfs effectiever en productiever met minder ruimte. Maar betekent dit dat al het overtollige kantoorvastgoed, hiermee bedoel ik niet in beheer en gebruik door bedrijven, gesloopt moet worden?

Nee, zeker niet! Sloop van een deel van de panden lijkt overigens wel onvermijdelijk. Met name kantorenparken zijn niet ideaal voor herbestemming als woningbouw, scholen of zorgcentra. Deze parken, bedrijventerreinen, zijn meestal onaantrekkelijk gelegen ver van stadscentra of voorzieningen. Maar deze locatie kan ook als kracht gezien worden. Het zijn vaak locaties met een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto.

De technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de noodzaak om fysiek samen te komen wanneer je samenwerkt is verdwenen. De werkethos verandert, het psychologische contract tussen werkgever en “werknemer” verandert, arbeidsvormen worden flexibeler en organisatiestructuren veranderen. Vanuit dit oogpunt is de leegstand volstrekt logisch!

Feit is dat door het flexibiliseren van arbeidsvormen, het toenemen van het aantal zelfstandigen en het vervagen van organisatiegrenzen de behoeft aan een ander type werkomgeving, en dus een ander type kantoor ontstaat.

De leegstand kan grondig aangepakt worden, wanneer er in wordt gespeeld op deze ontwikkelingen. Het zakelijk individueel gebruik van de kantooromgeving neemt in de komende jaren alleen maar toe. 

Om dit te realiseren zijn velen oplossingen denkbaar. Neem bijvoorbeeld het deelstoel project van de overheid. Dit is een mooie inspiratiebron voor het commercieel vastgoed.

Voor wie het deelstoel project niet kent, dit is een project vanuit de overheid. Ambtenaren zijn instaat via een website een werkplek in een aangesloten overheidsgebouw te boeken. Zo worden zij in staat gesteld op andere locaties te werken dan hun thuisbasis.

De behoefte, die ontstaat vanuit de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, vanuit een stijgend zakelijk individueel gebruik, leeft bij een brede groep van de beroepsbevolking. Het gaat van een alternatief voor thuiswerken tot een ontmoetingsplaats voor vakgenoten om samen te werken en kennis te delen.

De toekomstige gebruikers van het commercieel vastgoed zijn in dit geval niet meer de bedrijven, maar de medewerkers van deze bedrijven. Maar ook de kleine ondernemingen komen door deze aanpak in beeld. En laten we de zelfstandige professionals niet vergeten.

Hoe ziet de oplossing er dan uit? Leegstaande kantoren geschikt maken voor deze groep. Te denken valt aan congrescentra en vergadercentra beide gecombineerd met individuele werkplekken, vast of flexibel. Maar ook een werkcafe past prima binnen dit concept en verhoogt direct de levendigheid op kantoorparken.

Kortom, gebruik de leegstand als kans voor de vernieuwing in het kantoor om te komen tot een omgeving, die voldoet aan de nieuwe manieren van samenwerken!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*