Buurtwerken, serieus?

Op 27 maart jl. publiceerde Ernst Haagsman het artikel ”eengezinswoningen transformeren naar kantoren” in het nieuwsbulletin van ernstarchitect.nl. De essentie van dit artikel was buurtwerken. Een antwoord op de stijgende behoefte aan thuiswerken buitenshuis, een werkplek dichtbij huis.

In het artikel, bedoeld als 1 april grap, wordt gesteld dat meer bedrijven over gaan op het nieuwe werken, waardoor veel mensen thuiswerken. Lang niet elke thuissituatie geeft genoeg rust voor geconcentreerd werk.

Het transformeren van leegstaande woonhuizen naar buurtwerkplekken. Geeft antwoord op deze groeiende vraag.

Hoewel het artikel als een 1 april grap is bedoeld, kun je vraagtekens zetten bij de humoristische waarde van het artikel. Zou het niet kunnen dat er toch een kern van waarheid zit in de boodschap?

Het is algemeen bekend dat er grote leegstand is bij kantoorpanden. Er is veel structurele leegstand, waarbij het pand langer dan 3 jaar leegstaat. Complete bedrijventerreinen lopen leeg en raken in verval.

Een veel gekozen oplossing is een transformatie van deze panden naar hotels, studentenwoningen of zelfs woonwijken. Dat lijkt logisch. Er lijkt een overschot te ontstaan in kantoorpanden terwijl er nog steeds sprake is van woningnood.

Maar zijn de leegstaande kantoorpanden wel aantrekkelijk zijn voor functies als studentenwoningen, woningen of hotels? Het gemiddelde bedrijventerrein, is een gebied aan de rand van de stad, verwijderd van functies en heeft monofunctionele bestemming. Deze wijken zijn niet aantrekkelijk om te verblijven.

Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de toename van de flexibilisering en mobilisering, het vervagen van de grens tussen werk en privé en de trend van Het Nieuwe Werken verandert de behoefte aan de professionele werkomgeving. Enerzijds willen mensen op verschillende plekken werken, anderzijds worden zij hiertoe gedwongen.

Feit is dat het werken niet alleen een mobieler karakter krijgt. Ook wordt er steeds vaker gezocht naar mogelijkheden nabij de woonomgeving om uit te wijken als men niet op kantoor of thuis wilt werken. Dit verklaart deels het succes van de Coffee Company.

De leegstand breidt zich momenteel uit naar winkelpanden en woningen. Waarom dan niet overgaan tot het creeeren van tijdelijke voorzieningen van thuiswerken buitenshuis? Is dit voorstel, het buurtwerken, enkel een 1 april grap of zit er een waardevolle essentie in het concept?

In ieder geval is het niet verkeerd een kritische noot zet bij de richting van veel transformaties. De gebruiker, de mens, moet centraal komen te staan. Een transformatie is, in mijn optiek, succesvol als het een mooi gebouw levert in een prettige omgeving, waar de gebruiker graag verblijft.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*