De utopie van Het Nieuwe Werken

Gister een leuk gesprek gevoerd met de directeur van een interim- en adviesbureau in de vastgoedsector. Het gesprek had eerder het karakter van een pittig debat over de feitelijke betekening van Het Nieuwe Werken en de consequenties in de praktijk.

Het nieuwe werken wordt op grote schaal doorgevoerd. Flexibele werkplekconcepten, thuiswerken, variabele werktijden. Op deze manier wordt HNW op grote schaal geïmplementeerd.

Tijdens en na het implementeren van HNW op deze manier, komen er steeds meer knelpunten naar boven. Er wordt dan ook steeds meer duidelijk over de verbanden tussen het gedrag van medewerkers en de succesfactor, de kans van slagen, van Het Nieuwe Werken.

HNW gaat over empowerment van medewerkers. Het vergroten van de het verantwoordelijkheidsgevoel en het voeren van de regie over de eigen werkzaamheden. Deze ontwikkeling wordt gestuurd vanuit de technologische ontwikkelingen, die tijd- en locatie onafhankelijk werken mogelijk maken.

In eerdere artikelen in mijn blog heb ik mij visie gedeeld over de ontwikkelingen rondom het kantoor. Het kantoor van de toekomst kent een compacte kern met een flexibele schil. Het is een dynamisch kantoor, waar mensen samen komen als er een noodzaak is, maar vooral veel in de virtuele ruimte wordt gewerkt.

Dit lijkt een utopie. Het doorvoeren van het nieuwe kantoormodel vraagt een drastische aanpak van de kantoren in Nederland. Niet alleen qua inrichting, IT, beveiliging, digitale beveiliging, maar vooral ook voor de eigendomsstructuren.

In de huidige tijd van crisis lijkt het kantoor van de toekomst niet alleen een utopie, het is een utopie. Men wil het best haalbare van de toekomstvisie realiseren binnen de bestaande grenzen. Herbestemmen is het sleutelwoord!

In dit perspectief komt Het Nieuwe Werken feitelijk neer op de werkomgeving en het gedrag op de werkvloer klaarstomen voor de toekomst binnen de huidige uitgangspunten.

Wat dit betreft geeft de crisis een positieve draai aan de paradox van HNW. Het Nieuwe Werken is gebaseerd op de nieuwe medewerker. Het is een werkwijze, een gedachtengang, die de nieuwe generaties van nature in zich hebben. Dit in tegenstelling tot een groot deel van het huidige arbeidsbestand. Onder deze groep wordt met argwaan naar de ontwikkelingen gekeken.

De generaties, die in de komende jaren op de arbeidsmarkt komen zijn dynamisch, flexibel en gewend om tijd en locatie onafhankelijk te werken. Ze zijn gewend anders om te gaan met hun contacten. Hun contacten, sociale contacten of zakelijke contacten, houden ze bij via de digitale wereld. Collega’s zijn voor hun vakgenoten, collega’s bevinden zich niet perse binnen de organisatiegrenzen, maar ook er buiten, in hun eigen netwerk.

Binnen het huidige arbeidsbestand zijn diverse typen werknemers te onderscheiden. Zo zijn er grote groepen medewerkers, mensen, die het nodig hebben op vaste tijden op een vaste plek te werken. Deze groep functioneert niet goed in flexibele concepten. Ze wil niet thuiswerken, maar bloeit juist op tussen de mensen, de sociale contacten met de collega’s die ze als familie zien.

Waarom zouden bedrijven in deze tijd van crisis herbestemmen en Het Nieuwe Werken invoeren? Dit gebeurt vanuit financieel oogpunt. Het wordt gezien als middel om kosten te besparen. En natuurlijk bespaar je kosten als het aantal werkplekken verminderd. Maar waarom zouden ze het ook moeten doen?

Het toch overgaan tot het invoeren van Het Nieuwe Werken maakt dat bedrijven mee gaan met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Het verhoogt de aantrekkelijkheid als werkgever voor nieuwe, jonge werknemers. Via herbestemmen krijgt het bestaande personeel ook ruimte.

Bij herbestemmen is het mogelijk voor het volledige personeelsbestand zelf te bepalen waar, wanneer en hoe ze het werk uitvoeren. Dit kan flexibel, maar eventueel ook op een vaste tijd en op een vaste locatie. Een combinatie.

Op het moment dat de economie weer aantrekt is waarschijnlijk het einde van de levensduur van de nieuw ontwikkelde fysieke werkomgeving in zicht. Wanneer men de werkomgeving, fysiek en virtueel, op dat moment weer gaat aanpakken, is het bedrijf al een grote stap dichterbij het bereiken van de utopie. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*