Divers uniform

Onlangs kwam ik op werken20.nl een artikel tegen met de titel “1 op de 5 wil niet flexibel werken”. Het trok mijn aandacht. Vooral omdat deze titel impliceert dat iedereen flexibel zou moeten werken.

Dit artikel op werken20.nl baseert zich op het onderzoek van promovenda Marjette Slijkhuis. Zij concludeert dat mensen heel erg op zichzelf terug geworpen worden met de verantwoordelijkheid die bij HNW hoort. Er wordt een hoge mate van flexibiliteit verwacht van medewerkers. Maar zijn mensen wel zo flexibel? Nee. Tenminste niet iedereen.

Is er voor deze groep ruimte binnen concepten als Het Nieuwe Werken, Het andere werken of Het betere werken?

Willem de Jager, directeur Telewerkforum, laat via het artikel weten dat oplossing ligt in de keuzemogelijkheid. “je moet HNW invoeren op basis van vrijwilligheid, mensen moeten zelf invullen hoe ze het liefste willen werken”

Dit alles sluit aan mijn eerder gepubliceerde artikelen op dit blog. In mijn werk stuit ik keer op keer op de diversiteit onder de werknemers van mijn opdrachtgevers.

Het blijft lastig opdrachtgevers streven niet alleen naar uniformiteit, ze willen ook flexibiliteit  in hun huisvesting. De verandering wordt ingezet in de meeste gevallen vanuit een kostenoverweging. 

Als je wilt besparen op je huisvesting door het aantal werkplekken terug te brengen is het ontwikkelen van de huisvesting vanuit een visie van flexibiliteit en daarbij uniformiteit een efficiënte methode.

En daarbij maakt het niet uit of je de huisvesting ontwikkelt voor een kantooromgeving of een zorgomgeving, het knelpunt blijft gelijk! Het ontwikkelen van een uniforme en flexibele omgeving rekening houdend met de diversiteit van de gebruikers.

Momenteel ben ik voor een opdrachtgever bezig met het ontwikkelen van een concept voor de omgeving bij een zorginstelling. Ook daar komt deze spanning naar boven, het streven is het ontwikkelen van flexibiliteit om de veranderingen in het gebruik op te vangen met de wens om te voldoen aan de behoefte van de individuele bewoner.

Het is zoeken naar uniformiteit met een hoge mate van uitwisselbaarheid. 

Ook voor de werkomgeving spelen deze vragen. Zeker als je wilt ontwikkelen met een keuze vrijheid voor de gebruiker. Hoe pak je dit aan? Het is ook niet de bedoeling dat je bij iedere wisseling van je personeelsbestand je kantooromgeving aan moet passen!

Om dit zo optimaal mogelijk voor elkaar te krijgen is het essentieel, misschien wel noodzaak, aan de voorzijde de behoefte scherp neer te zetten.

Via medewerkersprofielen of medewerkertypologien is het mogelijk tot een uitgangspunt te komen.

Start toch bij de algemene organisatie specifieke kenmerken, zoals visie, cultuur en context om  te komen tot de identiteit en het imago van de organisatie. Op deze manier garandeer je de gewenste uitstraling en vormgevingsaspecten in de huisvestingsplannen. 

Bekijk daarna in detail naar het personeelsbestand. Een vlootschouw is goede methode om medewerkers in te delen naar type werknemer en voorkeur werkstijlen. Via de hieraan te koppelen drijfveren en behoeftes zijn de gewenste omgevingsfactoren voor het personeelsbestand op te stellen. 

Te denken valt aan omgevingsfactoren als flexibel of vaste plek, werken in een open ruimte of juist in een gesloten ruimte. Wanneer deze kenmerken terug gekoppeld worden naar de DNA van de organisatie, ontstaat er een profiel voor de werkomgeving die voldoende voedingsbodem levert om een toekomstbestendig plan te ontwikkelen.

Op deze manier ontwikkel je wel keuzevrijheid, maar deze keuzevrijheid is gebaseerd op het organisatieprofiel met een bijbehorend profiel van het personeelsbestand. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*