Kosten besparen of Het Nieuwe Werken?

Vanmorgen las ik op hetnieuwewerkenblog.nl een artikel van Dik Bijl, “Resultaatgericht organiseren, kapstok voor Het Nieuwe Werken”. Interessant! Vooral zijn stelling over het invoeren en het in praktijk brengen van HNW.

“Maar zolang het systeem heerst, zolang we top-down werkinstructies blijven invoeren, kan de mens niet echt vrijgezet worden. Daar helpt een flexibel kantoor, het altijd en overal kunnen werken en het promoten van thuiswerken niet of nauwelijks bij.”

Ben Tiggelaar haalt in zijn column op intermediair.nl de realiteit rondom thuiswerken aan. Hij stelt dat werknemers hun werktijden vrij indelen, werken ze overdag niet, werken ze ’s avonds. Werkgevers willen juist het hard werken meten. Tiggelaar schetst een beeld dat werknemers een perfect sluitende urenregistratie opstellen om zich in te dekken, waarmee werkgevers op hun beurt weer blij zijn.

Vertrouwen is moeilijk te geven voor werkgevers. De behoefte om te controleren neemt toe. Deze vorm van controle roept in veel gevallen fraude op. 

De strekking is voor mij duidelijk! Een top-down aanpak en een paternalistische houding in de ontwikkeling van HNW bij een  bedrijf, de implementatie op de werkvloer en uiteindelijk in het werkproces werkt niet.

Toch blijft het realiteit dat bedrijven graag kiezen voor zo een aanpak. Enige tijd geleden ben ik zelf een opdracht misgelopen, omdat ik een werkwijze van betrokkenheid en vertrouwen voorstelde in plaats van een top-down en paternalistische aanpak. En ook in dit geval werd de organisatie, de mensen in de organisatie niet betrokken in het traject.

Vreemd is dit eigenlijk niet. Bedrijven en organisaties gaan over tot Het Nieuwe Werken uit financieel oogpunt. Ze zien het als kans te besparen op werkplek- en huisvestingskosten. Bedrijven willen minder kosten met als gevolg dat hun medewerkers ander gedrag moeten  vertonen. Het vertonen van ander gedrag wordt beperkt tot het gebruiken van meerdere werkplekken, anders omgaan met informatie, anders archiveren. 

Over het spanningsveld tussen controle en vertrouwen wordt nauwelijks gesproken. De impact van de andere werkomgeving op de leiderschapsstijl, de cultuur en beoordeling en beloningsstructuur blijft buiten beschouwing. Dus in het traject van ontwikkelen en implementeren wordt ook gekozen voor paternalisme boven vertrouwen.

Het Nieuwe Werken gaat over empowerment van medewerkers. Het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel en het voeren van de regie over de eigen werkzaamheden. Iets dat samen gaat met sturing. Hiermee doel ik op het op individueel niveau het laten bewegen van de individuele medewerker in de gewenste richting. Hiermee ontstaat vanuit de werknemer een behoefte aan inspireren en enthousiasmeren.

Toch vreemd, HNW wordt ingevoerd en tegelijkertijd ontstaat er een behoefte aan controle bij managers. Zij kiezen ervoor het traject top-down in te zetten en de implementatie paternalistisch aan te pakken. Dit is in strijd met de behoefte die bij de verandering ontstaat bij de medewerkers.

Waar ik eerder heb gesteld dat het huidige arbeidsbestand nog niet volledig klaar is voor HNW, maar dat HNW wel een way of life is voor de nieuwe generaties, blijkt steeds vaker dat het management ook nog niet klaar is voor het vertrouwen dat gevraagd wordt. 

Het management is nog geen aanhanger van de religie Het Nieuwe Werken, ze is nog niet overtuigd van het ideaal.

Ik ben geen goeroe! Ik ben een adviseur met een visie. Maar in de dagelijkse praktijk zie ik  bij mijn klanten een verschil tussen het realiseren van een kostenbesparing via flexibiliteit en thuiswerken en het implementeren van Het Nieuwe Werken. 

Beide zijn mogelijk! Maar het zijn twee verschillende dingen met een ander plan van aanpak. En dus ben ik het met Dik Bijl eens. Wil je als bedrijf HNW invoeren moet je bereid zijn je bedrijf anders te organiseren. Maar wil je kosten besparen op je huisvesting, ga dan over op flexibel en mobiel werken.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*